کاوش موضوع قلعه
صفحه اصلی
قلعه
دِژ یا قَلعه یا کَلات یک سازه مستحکم است که از دیرباز در ایران، هند و چین و در سدههای میانی توسط نجیبزادگان در اروپا احداث میشد. قلعه با کاخ که دارای استحکامات نیست و شهرک مستحکم که گونهای از دفاع عمومی بوده، با وجود شباهتهای بسیار، تفاوت دارد. در طول زمان کاربرد این واژه دستخوش تغییرات فراوان بوده و به بناهای مختلفی اشاره مینمودهاست. در طول سدههای مختلف، با وجود اشتراکات، قلعهها اشکال و ویژگیهای مختلفی داشتهاند.
قلعه در اروپا در سدههای نهم و دهم میلادی، پس از سقوط امپراتوری کارولنژی و در نتیجه تقسیم قلمرو میان مالکان شخصی و شاهزادهها پدیدار گشت. این نجیبزادگان قلعهها را برای سلطه بر پیرامون خود ساختند و آنها را دارای ساختارهای آفندی و پدافندی کردند؛ چنین سازههایی پایگاهی بودند که نجیبزادگان میتوانستند به کمک آنها همزمان به تهاجم و دفاع بپردازند. اگرچه خاستگاه قلعهها بیشتر نظامی ارزیابی میشود اما به عنوان مرکز فرماندهی و نشانه قدرت نیز به کار میرفتند. قلعههای شهری برای کنترل مردم بومی و راههای مهم به کار میرفتند؛ قلعههای روستایی نیز اغلب در کنار مراکزی همانند آسیابها و زمینهای حاصلخیز ساخته میشدند که برای زندگی به آنها نیاز بود.
بسیاری از قلعهها در اصل از گل و چوب ساخته شده بودند اما بعدها با سنگ تقویت شدند. قلعههای آغازین بیشتر از مزایای دفاعی طبیعی مانند کوهستان و رودخانه و سازههایی مانند برجها بهره میبردند و بر روی یک برجک دفاعی میانی استوار بودند. اواخر سده دوازدهم میلادی و اوایل سده سیزدهم میلادی پدافند قلعهها به پیشرفتهای علمی دست یافت. این پیشرفتها با شگرد پرتاب گلوله توپ از دو سو مایه گسترش برجها شد. بسیاری از قلعههای نوین چند ضلعی و بر پایه دفاع متمرکز بودند. چندین مرحله از دفاع که به همراه یکدیگر میتوانستند همزمان عمل کرده تا قدرت قلعه را به بالاترین حد برسانند. این تغییرات دفاعی به ترکیب پیشرفت فناوری قلعهها به دنبال کسب تجارب در جنگهای صلیبی از جمله استحکامات متمرکز و الهامگیری از پدافندهای پیشین مانند پایگاههای دفاعی رومی نسبت داده میشود. تمامی عناصر معماری قلعهها نظامی نیستند. مواردی مانند خندقها از هدف اصلی خود یعنی دفاع به نمادی از قدرت تبدیل شدند.
اگرچه اروپاییها در سده چهاردهم میلادی به باروت دست یافتند اما چنین دستاوردی تا سده پانزدهم، هنگامی که توپها به قدری توانمند شدند که بر دیوارهای سنگی فائق آیند، چندان بر قلعهها تأثیرگذار نبود. با این که در سده شانزدهم ساخت قلعهها ادامه یافت، فناوریهای نوین ساخت توپ آنها را به محلی نامناسب برای زندگی تبدیل کرد. بدین ترتیب قلعههای مسکونی رها شده و با قلعههای توپخانهای که هیچ نقشی در حکومت مدنی نداشتند، جایگزین گشتند. پس از سده هجدهم میلادی، با ساخته شدن قلعههای ساختگی، به عنوان بخشی از احیای رمانتیسم معماری سدههای میانه اروپا، رویکرد به قلعه با وجود این که دیگر اهداف نظامی نداشت، دوباره افزایش یافت.... بیشتر در ویکی پدیا